Led Verlichting Online maakt gebruik van cookies. ik accepteer cookies

LED lichtbak specificaties

De LED lichtbak bestaat uit een aantal onderdelen;

 1. De verlichting
 2. De box
 3. De visual

1. De verlichting

In de commerciële markt waar er een gigantische aanbod is van allerlei producten en waar men door de chaos niet meer weet waar men het zoeken moet, blijkt dat rust en overzicht een dominante factor wordt. Het communiceren m.b.v. beeldmateriaal helpt de klant in het maken van zijn keuze. Deze beelden geven een sfeer weer waar jij je goed bij voelt. Het moet de omgeving persoonlijker maken waardoor je je meteen thuis voelt. 

Het is belangrijk dat deze beelden daarom ook op strategische plaatsen zijn aangebracht. Het werkt natuurlijk uitstekend als eye-catcher en bedoeld om je binnen te halen. 
De Visual Impact wordt gesorteerd wanneer de LED lichtbakken binnen een rustige omgeving worden gepresenteerd, en wanneer deze LED lichtbakken direct op de omgeving slaan.

Alle vlakken die in een ruimte helderder zijn dan de omgeving zullen de aandacht trekken.
Het is daarom belangrijk dat hetgeen men wil communiceren ook direct en snel opvalt. Dus het doek zal verlicht of doorgelicht moeten worden. Alleen dan krijgt het de beoogde aandacht. Het spreekt voor zich dat de hoeveelheid licht afhangt van de reeds aanwezige verlichting. Het is daarom belangrijk dat de hoeveelheid licht door zo weinig mogelijk energieverbruik wordt gegenereerd. Daarnaast moet ook de warmte ontwikkeling tot een minimum beperkt worden, daar dit een invloed heeft op de temperatuurhuishouding in de ruimte. 

Aanlichten
Het aanlichten van een Visual heeft een aantal voordelen maar ook nadelen.
Het voordeel is dat men gebruik kan maken van de aanwezige verlichting in de ruimte, maar brengt tevens een aantal nadelen met zich mee. Om een Visual uit te lichten maakt men gebruik van richtbare spots of ingebouwd TL armaturen, met een asymmetrische lichtverdeling waadoor er meer licht op de Visual valt en minder in de ruimte. 
Het gebruik van spots of asymmetrische TL verlichting heeft als nadeel dat deze verlichting ook de omgeving van de Visual verlicht en de Visual Impact verlaagt. 

Nadeel van het aanlichten van de omgeving is dat de Visual Impact minder dramatisch is. Om een zo hoog mogelijke dramatiek te effectueren moet de verlichtingsverhouding tussen de algemene verlichting in de ruimte en de Visual een factor 1 : 30 zijn.
Dus hoe hoger de omgevingsverlichting of te wel hoe hoger de algemene verlichting van de ruimte, hoe hoger de verlichting op de Visual moet zijn. 

De minder efficiënte manier van verlichten heeft als gevolg dat hiermee ook het energieverbruik toeneemt. Om een effect te bereiken van 1:30 zal er toch veel licht op deVisual moet vallen. Het gebruik van spots beperkt de keuze van de lichtbron, de halogeen reflector lamp en de gasontladingslamp komen hiervoor in aanmerking. Beide lamptypes hebben het voordeel dat hun licht gebundeld kan worden waardoor er een krachtige spot ontstaat.

Doorlichten
Het doorlichten van een Visual heeft al deze nadelen niet, het licht zit gevangen in een bak waardoor maximaal rendement wordt gerealiseerd. De meest optimale diepte, onafhankelijk van de lichtbron, is 200 mm. Als de bak ondieper wordt bestaat het gevaar van ongelijkmatigheid en een zebra-effect zal zich voordoen. 

De keuze van de lichtbron beperkt zich tot TL en lineaire LED, LED strips of Bars. De lineaire vorm is belangrijk daar hiermee de beste gelijkmatigheid over de volle oppervlakte bereikt wordt. LED Strips hebben het voordeel dat al het licht naar voren wordt uitgestraald waardoor er geen licht verloren gaat, de maximale efficiëntie is hiermee bereikt. De uitstralingshoek van 120 gr. geeft als voordeel een betere gelijkmatigheid op de Visual.

TL verlichting
De voor het doorlichten van een Visual maakt men gebruik van lineaire lichtbronnen TL enLED Strips. Het resultaat van beide lichtbronnen is dat het maximale rendement wordt bereikt wanneer men een Visual doorlicht. Alle licht dat geproduceerd wordt draagt direct bij aan de helderheid van de Visual. 
De TL lamp is een zeer efficiënte lichtbron die zijn licht 360 gr uitstraalt en waarvan een groot gedeelte via de achterwand gereflecteerd wordt. Voordeel is dat door de inter-reflectie de gehele bak egaal verlicht wordt. Men moet er echter wel voor waken dat de onderlinge afstand tussen de TL lampen zodanig is dat schaduwen z.g. zebra-effect, vermeden worden.

Een bijkomend nadeel van TL is de warmte die geproduceerd wordt en wel de directe stralingswarmte. De TL lichtbak fungeert als het ware als een warmtebron hetgeen in de winter aangenaam is en in het voordeel werkt maar in de zomer is het onprettig en moet extra gekoeld worden in de ruimte. Naast warmte speelt ook onderhoud een rol. TL lampen zullen na verloop van tijd vervangen moeten worden hetgeen extra kosten met zich meebrengt. De toename van de warmte binnen de bak komt de levensduur van de TL niet ten goede. 

LED verlichting
De andere lineaire lichtbron is de LED Strip. De LED Strip straalt zijn licht onder een hoek van 120 gr naar voren uit en geeft het maximale rendement op de Visual. De benodigde energie is mede daarom 50% lager in vergelijk met TL en dit ligt hem voornamelijk aan het feit dat er geen licht verloren gaat door inter-reflectie. De warmte gaat voor een groot gedeelte naar de achterzijde van de LED Strip en wordt middels een aluminium strip, waar de LED op bevestigd is, afgevoerd. 
De stralingswarmte is te verwaarlozen en de totale warmte binnen de LED lichtbak is van dien aard dat het de levensduur van de LED niet beïnvloed. De lange levensduur van 50.000 uur voorkomt enig onderhoud en lampvervanging is niet noodzakelijk. 
De goede gelijkmatigheid op de Visual wordt gegarandeerd wanneer de LED Strips op gelijke onderlinge afstand tegen de achterwand bevestigd worden. De h.o.h. afstand van deLEDs is gelijk aan de inwendige diepte van de LED lichtbak, dus een inwendige diepte van 170 mm resulteert in een onderlinge afstand van de LED Strips van 170 mm. Zie foto.

De LED Strips voorzien van 60 triple LEDs per meter, zijn leverbaar in CW (Cool White) en WW (Warm White) Naast de standaard witte kleuren kunnen de LED strips ook geleverd worden in de kleuren: blauw, rood, groen, en amber. De combinatie van rood, blauw en groen is ook te leveren in dezelfde strip waardoor m.b.v. een besturing de LEDs van kleur kunnen veranderen. 

2. De box

Houten box
De zichtbare delen, de randen van de LED Box, kunnen worden vervaardigd uit gemelamineerd spaanplaat, of uit MDF voorzien van lakfolie.De standaard kleur voor gemelamineerde boxen is wit. Op verzoek kunnen de randen ook in zwart en grijs worden uitgevoerd. De uitvoering in MDF vereist een afwerking t.w. een laklaag. In dit geval is het mogelijk om een keuze te maken qua kleur uit de RAL kleurenwaaier. 

De LED lichtbak wordt steeds op maat gemaakt. Een standaard houten Box is vervaardig uit 18 mm gemelamineerd spaanplaat randen met een breedte van 200mm en een 12 mm MDF rug voorzien van lakfolie.

De verbinding tussen de randen en de rug worden verstevigd met een ALU L-profiel afm. 50*50*5 mm om vervorming, onder invloed van de spanning die op de Visual komt, te voorkomen.

De LED lichtbak vervaardigd uit melamine is standaard wit maar op verzoek kan deze ook in het zwart en grijs worden geleverd.

De LED lichtbakken die vervaardigd worden uit MDF kunnen desgewenst in kleur gespoten worden 

Aan de voorzijde van de LED lichtbak komt een speciaal profiel voor de bevestiging van het doek. 

In het geval dat de LED lichtbak aan de wand wordt bevestigd kan men volstaan met alleen de randen, een rug is dan niet noodzakelijk. De ALU L-profielen die aan de randen bevestigd zitten worden tegen de muur bevestigd.

Metalen box
Speciaal ontwikkeld aluminium profiel voor de bevestiging van het doek komt in een breedte van 150mm en 192 mm. Dit profiel wordt middels speciale inwendige hoeken schrankvrij met elkaar verbonden. Bij grotere overspanningen, meer dan 1500 mm, worden er, over de langste zijde, stijlen geplaatst om doorbuiging te voorkomen. 

Het aluminium profiel is rondom geborsteld.

Vier van deze profielen vormen uiteindelijk een LED lichtbak. Aan de voorzijde wordt deLED lichtbak bevestigd en aan de achterzijde, indien noodzakelijk, een backing. ( Neutrale stof). Het voordeel van deze stoffen rug is dat de gehele LED lichtbak, profielen, rug, en LED verlichting op een redelijk eenvoudige manier toegestuurd kan worden. In het geval dat de ALU Box aan de wand wordt bevestigd dan worden daar speciale beugels voor bijgeleverd.

3. De visual

Onder LED Visuals verstaan we digitale beelden die op een of andere manier worden doorgelicht met LED verlichting. Digitale beelden worden vandaag de dag gebruikt om meer impact te creëren en min of meer een schok effect of wauw effect te generen. 
Het is daarom belangrijk dat ze de aandacht trekken en dat kan op een aantal manieren gebeuren zoals door de grootte, de type afbeelding, en de helderheid.
De combinatie van deze drie geeft de maximale uitwerking. Zie bijgaande foto 1 waar getracht is om door deze drie uitdrukkingen een statement te maken met LED verlichting. 

De Grootte
Is belangrijk omdat het hierdoor duidelijk aanwezig is men kan als het ware er niet omheen. 

De Afbeelding
Is belangrijk omdat men hiermee de boodschap wil overbrengen. Wat wil men communiceren. Is het terughoudend of schreeuwerig. Het beeld moet de doelgroep aanspreken men moet zich verenigd voelen met hetgeen men op deze afbeelding aantreft. 
Een afbeelding zegt meer dan 1000 woorden. 

De Helderheid
Is de volgende stap om bij de doelgroep binnen te komen. Alle vlakken die in een ruimte helderder zijn dan de omgeving zullen de aandacht trekken. Het is daarom belangrijk dat wat men wil communiceren ook direct en snel opvalt. Dus de LED Visual zal verlicht of doorgelicht moeten worden. Alleen dan krijgt het de beoogde aandacht. Het spreekt voor zich dat de hoeveelheid licht afhangt van de reeds aanwezige verlichting. 

Het is daarom belangrijk dat de hoeveelheid licht door zo weinig mogelijk energieverbruik wordt gegenereerd. Daarnaast moet ook de warmte ontwikkeling tot een minimum beperkt worden, daar dit een invloed heeft op de temperatuurhuishouding in de ruimte. 
LED verlichting voldoet aan deze criteria. LED verlichting is energiebesparend en genereert weinig warmte, daarnaast heeft LED verlichting een lange levensduur waardoor onderhoud tot een minimum wordt beperkt. 

Stoffen doek
Alleen voor binnen gebruik.

Voordelen van het doek:
Eenvoudige montage
Hoge kwaliteit 
Flexibiliteit / uitwisselbaarheid
Beperkte afmetingen maximale breedte 3000 mm
Brandwerend 
Eenvoudig te versturen

De basis voor het visuele beeld is stof (doek) deze stof is in een aantal uitvoeringen te verkrijgen en wel:
 • Transparant
 • Semi-transparant
 • Lichtdoorlatend

Voor de lichtdoorlatende eigenschappen wordt een dicht geweven stof van hoge kwaliteit gebruikt, die zonder problemen in full color bedrukt kan worden.
De breedte van de stof is maximaal 3,00 meter en de lengte in principe oneindig, (aantal meters op de rol) Bredere afmetingen zijn ook mogelijk maar de delen worden dan onzichtbaar aan elkaar gestikt. De stof wordt rondom voorzien van een siliconen rand en deze rand wordt in een speciaal profiel gedrukt die aan de binnenzijde van de LED lichtbakgeschroefd zit.

Het voordeel van deze stof is dat een ieder het op een eenvoudige manier kan aanbrengen. Het evt. uitwisselen van beelden (doek) is daarom een fluitje van een cent.
Bij langdurig gebruik of LED lichtbakken met een witte achtergrond, die aan vervuiling

Kunststof doek
Voor binnen en buiten gebruik.

Voordelen van het doek:
 • Eenvoudige montage
 • Hoge kwaliteit 
 • Flexibiliteit / uitwisselbaarheid
 • Onbeperkt in afmetingen
 • Brandwerend 
 • Eenvoudig te versturen

Dit doek is vervaardigd van PVC of polyester en heeft een lichte glans. Beide doeken kunnen full color bedrukt worden tot een breedte van 3,00 meter voor het polyester doek. En tot een breedte van 4,95 meter voor het PVC doek. 

Beide hebben dezelfde lichtdoorlatende kwaliteiten als het textiel doek en beide kunnen tevens voorzien worden van een siliconen rand om in de LED lichtbak te bevestigen. 
Het voordeel van dit materiaal is dat het waterbestendig is en evt. buiten gebruikt kan worden. 
Heeft u een vraag of wilt u een keer een LED lichtbak proefopstelling, wij komen graag vrijblijvend alle mogelijkheden in een persoonlijk gesprek aan u toelichten. Ook kunt u onderstaand contactformulier gebruiken, wij nemen dan spoedig contact met u op.

Kijk ook op www.smartlight.nl voor de andere bedrijfsactiviteiten van SmartLight.

Kijk ook op www.smartlightstore.nl voor het bestellen van led strips op maat en andere led producten.
De Grootte
de afbeelding
de helderheid